Her kan du læse kort om kroner og broer.
Du kan også hente en brochure om kroner og broer (pdf-format)
Hvad er en tandkrone?
En tandkrone fungerer som en erstatning, som dækker den naturlige tandkrone, hvis denne tand er defekt og ikke længere kan repareres. Kronen beskytter altså den resterende del af en tand når den er beskadiget, så tanden ikke knækker og man dermed kan miste hele tanden. For at det bliver muligt at lave en krone på tanden, er det nødvendigt, at tanden har tilstrækkelig højde. Så længe tanden ikke er revnet på langs, er det altså for det meste muligt at lave en krone.
Hvornår skal en tand behandles med en tandkrone?
Der kan være mange årsager til at få lavet en krone. Vi har her listet nogle af grundene:
- Ved en ødelagt/knækket tand: Hvis en tand er betydeligt beskadiget, og der ikke længere er tandsubstans nok til eksempelvis at foretage en plastfyldning kan en krone være den rigtige løsning.
- Ved en revnet tand: Hvis en tand har fået så dyb en revne, at den ikke længere kan repareres, kan en krone være den rette løsning.
- Ved rodbehandling: En tand der er blevet rodbehandlet (link -> rodbehandling) efterlades væsentlig mere skrøbelig tilstand, end en rask tand er i. Ved en rodbehandling fjernes tandens blodforsyning, og tanden bliver derfor mere porøs end en levende tand, og de knækker derfor nemmere. En tandkrone kan her hjælpe med at styrke den svækkede tand.
- Ved kosmetiske årsager: Der kan også være kosmetiske årsager til at lavet en tandkrone. En porcelænskrone kan eksempelvis forbedre det æstetiske udtryk i dit smil.
Typer af tandkroner
Der findes mange forskellige typer af kroner, hvor de laves i mange forskellige materialer. Heraf kan guldkrone, metalkeramikkrone og porcelænskrone nævnes. Prisen på kronen vil variere alt efter hvilket materiale der benyttes.
- Guldkrone: Guldkroner er utroligt holdbare og stærke, og kan derfor være det oplagte valg til kindtænder
- Metalkeramikkrone: Her er inderkronen lavet af guld, hvor den er belagt med keramik, så tanden ser naturlig ud. Dette er ligeledes en holdbar løsning - dog er porcelæns/metal kombinationen et svagere led i konstellationen, som gør, at den under kraftig belastning kan blive beskadiget kosmetisk. Ved markant slid, kan metallet eksempelvis blive synligt
- Porcelænskrone: Kroner i porcelæn er et populært valg, grundet deres kosmetiske egenskaber. Denne type kroner er svagere end guldkroner, og vil derfor være ofte være et ideelt valg til fortænder
Risici ved tandkroner
Der er generelt meget få komplikationer ved denne behandling. Der kan være en chance for, at tænderne bliver ekstra kulde- og varmefølsomme i den første tid efter kronen er påsat. Dette går som regel over af sig selv med tiden. Der kan desuden være en meget lille risiko for at tandnerven bliver beskadiget - i disse tilfælde skal der foretages en rodbehandling.
Hvad er en bro?
En bro er en fastsiddende kunstig tand, som fungerer som erstatning for en eller flere manglende tænder. En bro er forankret på dine nabotænder, og kommer dermed til at agere bindeled. Broen har altså til formål at erstatte de ødelagte tænder, hvor den fremstår som en bro mellem de eksisterende. Broer er tilgængelige i flere længder, og disse afhænger af, hvor mange tænder de skal erstatte. Der er dog også grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte, da en længere bro ville kræve flere naturlige tænder til at bære den.
Er det kun en tand der skal erstattes, er en tandkrone også en mulighed.
Fordele ved en bro
Hvis en eller flere tænder mangler, kan denne behandling hjælpe med at stabilisere tandsættet, så tænderne ikke flytter sig, og biddet dermed forringes. Desuden ligner tænderne på en bro dine naturlige tænder, hvorfor der også kan være nogle kosmetiske grunde til at få lavet en bro. Af holdbarhed kan det generelt siges, at 3 ud af 4 broer stadigt fungerer efter ca. 15 år.
Typer af broer
Der findes flere forskellige måder at lave broer på. Der er flere ting der spiller ind, når man skal vurdere hvilken type, der er rigtig for dig - dette kunne eksempelvis være hvor i munden den skal sidde, eller hvor mange tænder den skal erstatte. Broer findes desuden i flere forskellige materialer, hvilket eksempelvis kunne være porcelæn, guld eller metalkeramik.
Risici ved en bro
Generelt set er der ikke mange risici forbundet med at få en bro. Der er selvfølgelig altid en chance for, at broen går løs - hvis dette sker, så er det vigtigt, at du hurtigt får søgt tandlægehjælp, så der ikke går caries i tanden eller i de brobærende tænder. Hvis alt ellers er i orden, kan du få den cementeret fast igen.
Er de brobærende tænder ikke rodbehandlet i forvejen er der ca. 10% risiko for at det kan blive nødvendigt at rodbehandle dem.